Bryndzová polievka

(4 porcie)


Ak by som mala dať nejaký chod vysoko na piedestál, určite by to bola polievka. ,,Akú si dnes uvaríme Janka?" Bez tejto otázky moja kopaničiarska babka ani nezačala variť. Mala som výsadu rozhodnúť na prázdninách v dedinke Polianka, čo dobrého sa uvarí v hrnci "na šporheľte".

Dubáková s mrveničkou, zemiaková na kyslo alebo silný vývar z domácich sliepok? S jednou som však mala trochu problém - s demikátom. Zvykol si ho robiť môj "myjavský" dedko. Do zaváraninového pohára natlačil tvaroh vyrobený z domáceho mlieka, zmiešaný s cibuľou, soľou a červenou paprikou. Nechal deň - dva odstáť a keď prišiel deň D, teda Demikátový, do taniera dal trochu bravčovej masti, naložený tvaroh a tri natenko nakrájané "striedky" chleba. To všetko zalial cibuľkou krátko povarenou vo vode.

Miesto tvarohu bryndza

Nikdy som Demikát z dedkovej produkcie ani len neochutnala. Keď sa však vraciam v čase, zisťujem, že všetko, čo k tejto polievke patrí, mi vlastne chutí. Skúsila som teda tento jednochý recept s malou, trochu zdravšou obmenou. Tvaroh som nahradila bryndzou, ktorá podľa klasických receptov do demikátu patrí, polievku som zahustila nastrúhaným zemiakom. Výsledok ma milo prekvapil a bryndzová polievka sa dostala do našich domácich top ten. 


SUROVINY

  • 125 g bryndze
  • 200 ml 10 % smotany na varenie bez laktózy
  • 2 cibule
  • 1 ˇČL mletej rasce
  • 1 ˇČL sladkej červenej papriky
  • 1 chilli paprička
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • 4 bobkové listy
  • soľ
  • pažítka
  • bezlepková bageta alebo chlieb

POSTUP

1. Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno, pridáme jeden nastrúhaný zemiak. Vložíme do hrnca, posypeme mletou červenou paprikou, mletou rascou, osolíme, okoreníme a zalejeme 1,5 litrom vriacej vody So soľou však opatrne, pretože bryndza je slaná. Varíme ai desať minút, kým cibuľa nezmäkne. 

2. V miske zmiešame bryndzu so smotanou na varenie. Aby sa nám v polievke nezrazili, mali by mať izbovú teplotu. 

3. Zmes pomaly a za stále miešania vlejeme do cibuľového vývaru. Necháme zovrieť, miešame dve minúty a odstavíme. Na záver posypeme nasekanou pažítkou alebo mladou cibuľkou. Bezlepkový toastovací chlieb nakrájame na kocky, opečieme nasucho v panvici, a podávame k polievke.