Čokoládovo-gaštanová torta
(4 porcie)

Aj keď slakostiam v našej domácnosti veľmi nehodlujeme, poznáte to. Občas na človeka mlsná príde. Kedysi som si pri tomto amoku zhýralo vymiešala žĺtko s kryštálovým cukrom (panebože!), dnes si dám chlieb (no áno, bezlepkový) s maslom a medom. Ak chcete však chuť na sladké dostať pod kontrolu, raz za čas by na vašom stole nemal chýbať dezert, napríklad táto čokoládovo-gaštanová torta. Kombinácia gaštanového pyré a arómy pravého rumu je skrátka neodolateľná. Pri dobrej vôli sa dajú všetky ingrediencie, ktoré obsahujú mlieko, nahradiť bezlaktózovými.
Recept je na veľkú tortu, teda keď vám spoločnosť robia priatelia a blízki. Ja miesto veľkej tortovej formy s priemerom 26 cm používam dve menšie, s priemerom 15 cm. A zatiaľ čo jednu ozdobím krémom (polovičná dávka) a ovocím, druhú zabalím do potravinárskej fólie, mikroténového sáčka a dám do mrazničky. Ak k vám zavíta nečakaná návšteva, korpus stačí rozmraziť pri izbovej teplote, ozdobiť a za pár minút je dobrota na stole.
SUROVINY
KORPUS
- 250 g gaštanového pyré
- 250 g masla
- 150 g horkej čokolády
- 4 vajcia
- 80 g trstinového cukru
- 60 ml smotany na šľahanie
- 1 PL rumu
KRÉM
- 250 g mascarpone
- 100 g hustej kyslej smotany
- 1 vanilkový cukor
POSTUP
1. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s maslom. Zmes necháme mierne vychladnúť.
2. Gaštanové pyré vymiešame so smotanou na hladký krém.
3. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny a z bielkov vyšľaháme sneh so štipkou soli.
4. Do žĺtkovej hmoty vmiešame čokoládovo-maslovú zmes, lyžicu rumu, gaštanovú hmotu a premiešame.
5. Postupne pridávame a vmiešame tuhý sneh z bielkov.
6. Tortovú formu s priemerom 26 cm (ja dávam dve malé, s priemerom 15 cm) vyložíme papierom na pečenie, naplníme hmotou a necháme piecť v rúre predhriatej na 180 C pribižne 40 až 55 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť.
KRÉM
1. Mascarpone zmiešame s kyslou smotanou a pridáme vanilkový cukor.
2. Korpus natrieme krémom a zdobíme ovocím. Najkrajšia a najchutnejšia je kombinácia malín, čučoriedok a jahôd, chutné sú aj černice.