Čokoládovo-gaštanová torta

(4 porcie)


Aj keď slakostiam v našej domácnosti veľmi nehodlujeme, poznáte to. Občas na človeka mlsná príde. Kedysi som si pri tomto amoku zhýralo vymiešala žĺtko s kryštálovým cukrom (panebože!), dnes si dám chlieb (no áno, bezlepkový) s maslom a medom. Ak chcete však chuť na sladké dostať pod kontrolu, raz za čas by na vašom stole nemal chýbať dezert, napríklad táto čokoládovo-gaštanová torta. Kombinácia gaštanového pyré a arómy pravého rumu je skrátka neodolateľná. Pri dobrej vôli sa dajú všetky ingrediencie, ktoré obsahujú mlieko, nahradiť bezlaktózovými.

Recept je na veľkú tortu, teda keď vám spoločnosť robia priatelia a blízki. Ja miesto veľkej tortovej formy s priemerom 26 cm používam dve menšie, s priemerom 15 cm. A zatiaľ čo jednu ozdobím krémom (polovičná dávka) a ovocím, druhú zabalím do potravinárskej fólie, mikroténového sáčka a dám do mrazničky. Ak k vám zavíta nečakaná návšteva, korpus stačí rozmraziť pri izbovej teplote, ozdobiť a za pár minút je dobrota na stole.


SUROVINY

KORPUS

  • 250 g gaštanového pyré
  • 250 g masla
  • 150 g horkej čokolády
  • 4 vajcia
  • 80 g trstinového cukru
  • 60 ml smotany na šľahanie
  • 1 PL rumu

KRÉM

  • 250 g mascarpone
  • 100 g hustej kyslej smotany
  • 1 vanilkový cukor

    POSTUP

    1. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s maslom. Zmes necháme mierne vychladnúť.

    2. Gaštanové pyré vymiešame so smotanou na hladký krém.

    3. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny a z bielkov vyšľaháme sneh so štipkou soli. 

    4. Do žĺtkovej hmoty vmiešame čokoládovo-maslovú zmes, lyžicu rumu, gaštanovú hmotu a premiešame.

    5. Postupne pridávame a vmiešame tuhý sneh z bielkov.

    6. Tortovú formu s priemerom 26 cm (ja dávam dve malé, s priemerom 15 cm) vyložíme papierom na pečenie, naplníme hmotou a necháme piecť v rúre predhriatej na 180 C pribižne 40 až 55 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť.

    KRÉM

    1. Mascarpone zmiešame s kyslou smotanou a pridáme vanilkový cukor.

    2. Korpus natrieme krémom a zdobíme ovocím. Najkrajšia a najchutnejšia je kombinácia malín, čučoriedok a jahôd, chutné sú aj černice.