Hrášková polievka
(2 porcie)

Len čo sa na trhu objaví prvý čerstvý hrášok, okamžite sa mi vybaví vôňa jarnej polievky, ktorú sme varili doma. Je to tá najjednoduchšia vec — zelenina, voda, paprika, trocha korenia — a predsa chutí ako objatie. Ako niečo, čo poznáte celý život.
A tak, bez veľkého premýšľania, hrášok putuje do košíka spolu s koreňovou zeleninou. Z tejto kombinácie sa vždy zrodí tá naša klasická jarná polievka. Ale tentoraz som si povedala, že ju trochu "vytuním". Zemiaky som nechala bokom a namiesto škrobu som do nej pridala viac bielkovín — a hneď aj viac výživy.
Ako? Vrátila som sa po dlhšom čase k osvedčenej vychytávke z detstva: liate cesto. Urobila som ho v bezlepkovej verzii, s pohánkovou múkou — výsledok mal síce trošku "sivý" odtieň, ale chuť bola stále skvelá.
Ak sa vám nechce babrať s liatym cestom (úprimne, nie každý deň je na to nálada alebo čas), existuje jednoduchý trik: odoberte asi štvrtinu polievky, rozmixujte ju dohladka a vráťte späť. Funguje to perfektne ako prírodné zahustenie a chuť zostane krásne čistá.
Tip: Zeleninu nakrájajte na hrubšie plátky pomocou mandolíny. Na tanieri budú vyzerať krajšie a ušetríte si aj čas pri varení, keďže sa zelenina bude variť kratšie.
SUROVINY
1-2 PL oleja alebo ghí masla
1 cibuľa
- 1 jarná cibuľka
- 250 g čerstvého hrášku
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 1 menší zeler
- petržlenová vňať
- 1,5 l vody
- celé čierne korenie
- soľ
- červená sladká paprika
LIATE CESTO
- 100 g pohánkovej múky
- 1 vajce
- soľ
POSTUP
1. Na olivovom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme koreňovú zeleninu nastrúhanú na mandolíne a krátko orestujeme. Osolíme, pridáme sladkú červenú papriku, chvíľu porestujeme. Pridáme celé čierne korenie, zalejeme vodou a prisypeme hrášok.
2. Polievku privedieme k varu, pridáme mladú cibuľku a petržlenovú vňať. Varíme 15 minút.
3. Liate cesto: Do rozšľahaného vajca pridajte šipku soli a pohánkovú múku a vymiešajte redšie cesto tak, aby sa "lialo". Konzistencia je podobná ako pri ceste na lievance. Cesto lejeme cez vidličku, ktorou otáčame nad hrncom s hotovou vriacou polievkou, cesto môžeme tiež liať "po kvapkách" do polievky. Varíme štyri minúty.


