Hrášková polievka

(2 porcie)


Len čo sa na trhu objaví prvý čerstvý hrášok, okamžite sa mi vybaví vôňa jarnej polievky, ktorú sme varili doma. Je to tá najjednoduchšia vec — zelenina, voda, paprika, trocha korenia — a predsa chutí ako objatie. Ako niečo, čo poznáte celý život.

A tak, bez veľkého premýšľania, hrášok putuje do košíka spolu s koreňovou zeleninou. Z tejto kombinácie sa vždy zrodí tá naša klasická jarná polievka. Ale tentoraz som si povedala, že ju trochu "vytuním". Zemiaky som nechala bokom a namiesto škrobu som do nej pridala viac bielkovín — a hneď aj viac výživy.

Ako? Vrátila som sa po dlhšom čase k osvedčenej vychytávke z detstva: liate cesto. Urobila som ho v bezlepkovej verzii, s pohánkovou múkou — výsledok mal síce trošku "sivý" odtieň, ale chuť bola stále skvelá.

Ak sa vám nechce babrať s liatym cestom (úprimne, nie každý deň je na to nálada alebo čas), existuje jednoduchý trik: odoberte asi štvrtinu polievky, rozmixujte ju dohladka a vráťte späť. Funguje to perfektne ako prírodné zahustenie a chuť zostane krásne čistá.

Tip: Zeleninu nakrájajte na hrubšie plátky pomocou mandolíny. Na tanieri budú vyzerať krajšie a ušetríte si aj čas pri varení, keďže sa zelenina bude variť kratšie.



SUROVINY

  • 1-2 PL oleja alebo ghí masla

  • 1 cibuľa

  • 1 jarná cibuľka
  • 250 g čerstvého hrášku
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1 menší zeler
  • petržlenová vňať
  • 1,5 l vody
  • celé čierne korenie
  • soľ 
  • červená sladká paprika

LIATE CESTO

  • 100 g pohánkovej múky
  • 1 vajce
  • soľ

POSTUP

1. Na olivovom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme koreňovú zeleninu nastrúhanú na mandolíne a krátko orestujeme. Osolíme, pridáme sladkú červenú papriku, chvíľu porestujeme. Pridáme celé čierne korenie, zalejeme vodou a prisypeme hrášok. 

2. Polievku privedieme k varu, pridáme mladú cibuľku a petržlenovú vňať. Varíme 15 minút.

3. Liate cesto: Do rozšľahaného vajca pridajte šipku soli a pohánkovú múku a vymiešajte redšie cesto tak, aby sa "lialo". Konzistencia je podobná ako pri ceste na lievance. Cesto lejeme cez vidličku, ktorou otáčame nad hrncom s hotovou vriacou polievkou, cesto môžeme tiež liať "po kvapkách" do polievky. Varíme štyri minúty.