Pesto z medvedieho cesnaku

(1 porcia)


Zbieranie medvedieho cesnaku na Devíne má tradíciu. V prvé jarné dni si hneď po pozdrave moji susedia navzájom dávajú otázku: Už rastie? Dokonca aj miestna reštaurácia má v sezóne na jedálnom lístku cestoviny s medvedím cesnakom. Nemusíte ho však zbierať, na jar si ho pohodlne zakúpite aj v supermarketoch.

Príprava lahodného pesta z tejto jarnej bylinky plnej vitamínov a minerálov zaberie len pár minút. Výborne sa hodí na cestoviny, do polievok, ale aj na opečený chlebík. Môžete ním ochutiť mäso alebo ho servírovať k rybe. Pomixovať medvedí cesnak je najlepší spôsob ako v ňom zachovať živiny. A najjednoduchší - stačí všetky ingrediencie vložiť do mixéra a pomaly prilievať olej. Ak máte radi pikantné, môžete pridať aj chilli papričku. 

TIP: Medvedí cesnak zbierajte počas suchých, slnečných dní a neumývajte ho. Vlhkosť by mohla byť príčinou jeho rýchleho kazenia.


SUROVINY

  • 200 g medvedieho cesnaku
  • 50 g vlašských orechov
  • 30 g parmezánu
  • 100 ml extra panenského olivového oleja
  • himalájska soľ
  • mleté čierne korenie
  • citrón
  • chilli paprička (podľa chuti)

POSTUP

1. Listy medvedieho cesnaku rozložíme na podložku a necháme cez noc preschnúť a zbaviť vlhkosti.

2. Na druhý deň ich dáme do mixéra, pridáme orechy, parmezán, trochu citrónovej šťavy a pomixujeme. Olej pridávame postupne, aby pesto nebolo príliš husté. Nakoniec podľa chuti pridáme soľ a mleté čierne korenie, prípadne chilli papričku.

3. Hotové pesto z medvedieho cesnaku dáme do uzatvárateľnej sklenenej nádoby a skladujeme v chladničke.