Pesto z medvedieho cesnaku
(1 porcia)

Zbieranie medvedieho cesnaku na Devíne má tradíciu. V prvé jarné dni si hneď po pozdrave moji susedia navzájom dávajú otázku: Už rastie? Dokonca aj miestna reštaurácia má v sezóne na jedálnom lístku cestoviny s medvedím cesnakom. Nemusíte ho však zbierať, na jar si ho pohodlne zakúpite aj v supermarketoch.
Príprava lahodného pesta z tejto jarnej bylinky plnej vitamínov a minerálov zaberie len pár minút. Výborne sa hodí na cestoviny, do polievok, ale aj na opečený chlebík. Môžete ním ochutiť mäso alebo ho servírovať k rybe. Pomixovať medvedí cesnak je najlepší spôsob ako v ňom zachovať živiny. A najjednoduchší - stačí všetky ingrediencie vložiť do mixéra a pomaly prilievať olej. Ak máte radi pikantné, môžete pridať aj chilli papričku.
TIP: Medvedí cesnak zbierajte počas suchých, slnečných dní a neumývajte ho. Vlhkosť by mohla byť príčinou jeho rýchleho kazenia.
SUROVINY
- 200 g medvedieho cesnaku
- 50 g vlašských orechov
- 30 g parmezánu
- 100 ml extra panenského olivového oleja
- himalájska soľ
- mleté čierne korenie
- citrón
- chilli paprička (podľa chuti)
POSTUP
1. Listy medvedieho cesnaku rozložíme na podložku a necháme cez noc preschnúť a zbaviť vlhkosti.
2. Na druhý deň ich dáme do mixéra, pridáme orechy, parmezán, trochu citrónovej šťavy a pomixujeme. Olej pridávame postupne, aby pesto nebolo príliš husté. Nakoniec podľa chuti pridáme soľ a mleté čierne korenie, prípadne chilli papričku.
3. Hotové pesto z medvedieho cesnaku dáme do uzatvárateľnej sklenenej nádoby a skladujeme v chladničke.