Polievka z medvedieho cesnaku
(4 porcie)

Je nedeľa a z predpoludňajšej prechádzky po Devíne si opäť prinášame medvedí cesnak. Pesto už odpočíva v chladničke, na bryndzovej pomázanke s touto jarnou bylinkou sme si pochutnávali predvčerom a dnes? Na dnešnom menu je polievka z medvedieho cesnaku.
Pôvodne som mala v pláne krémovú polievku. Avšak, ako zvyčajne, tak aj pri tomto varení ma zrazu premkol pocit, že to musím urobiť inak. Pohľad do hrnca, kde sa krásne miešali farby sušenej paradajky, žltých zemiakov a zeleného medvedieho cesnaku rozhodol. K slovu sa tentoraz nedostal mixér, ani sladká smotana, čím sa tento recept stal nielen bezlepkový, ale aj bezlaktózový.
Ako som sa už zmienila, na začiatku som do polievky pridala sušené paradajky v olivovom oleji. Siahla som aj po ďalšom zo svojich domácich produktov - zeleninovom bujóne. Novotvar na tanieri a nové chute ma príjemne prekvapili - určite si tento recept zopakujem.
SUROVINY
- 100 g medvedieho cesnaku
- 1 PL masla
- 1 PL olivového oleja
- 1 stredná cbuľa
- 3 väčšie zemiaky
- 5 sušených paradajok v olivovom oleji
- 500 ml (domáceho) zeleninového bujónu
- čierne korenie mleté
- soľ
POSTUP
1. Na masle a olivovom oleji orestujeme cibuľu nakrájanú nadrobno, pridáme sušené paradajky v oleji a restujeme ďalších päť minút.
2. Zalejeme zeleninovým bujónom, pridáme zemiaky nakrájané na malé kocky, mleté čierne korenie a soľ podľa potreby.
3. Krátko pred uvarením zemiakov pridáme do hrnca umytý a nakrájaný medvedí cesnak. Krátko spolu povaríme a pred servírovaním do polievky pridáme čerstvo pomleté čierne korenie.