Polievka z pečených paradajok

(4 porcie)


Jedna z mojich najobľúbenejších je paradajková polievka. Mala som ju dokonca rada aj v jej klasickej “socíkovskej” podobe - keď sa do nej hodne sypal cukor. S nástupom trendov zdravej výživy som postupne menila receptúru tejto lahôdky, až som sa prepracovala k tej dnešnej, ktorou je polievka z pečených paradajok. Balzamikový ocot a tymián v nej robia zázraky.  

V detstve som paradajky nemala v obľube. Neviem, ako sa to prihodilo, ale dostali sa na môj zoznam potravín, ktoré som odmietala vložiť do úst. Zlomilo sa to niekedy ku koncu základnej školy. Takmer zo dňa na deň. Ich podmanivá vôňa sa mi zapísala do mozgu. Natrvalo. Lenže objaviť dnes takéto voňavé červené plody je umenie. O čo viac paradajkám šľachtitelia pridávajú na farbe, o to viac sú tieto plody bez chut a bez “zápachu”. A tak chodím po sumermarkete, od stánku k stánku na trhu a privoniavam, kým ich neobjavím. Aby nestratili chuť, neskladujem ich v chladničke, ale pri izbovej teplote a na tmavšom mieste. Studený vzduch v kombinácii s vysokým obsahom vody v nich totiž nesvedčí ich vôni, ktorá sa stráca.

Ak má zostať polievka z pečených paradajok skutočne bezlepková, opatrnosť je namieste pri výbere dvoch ingrediencií - bujónu a balzamikového octu. Zeleninový bujón existuje aj v bezlepkovej berzii, môžete si ho však jednoducho pripraviť aj sami. Mrazený vám bude k dispozícii kedykoľvek ho budete potrebovať. V prípade balzamikového octa máte dve možnosti. Tou prvou je tradičný balzamikový ocot (aceto balsamico tradizionale) za pomerne vysokú cenu, čo je približne 100 eur za 100 ml v prípade 25-ročného produktu. Ja som zvolila overený balzamikový ocot z Modeny za prijateľnú cenu. Určite sa však vyvarujte lacných produktov, ktoré zaváňajú všetkými možnými éčkami. 


SUROVINY

  • 1 kg zrelých paradajok
  • 100 ml olivového oleja
  • 1 pór
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 30 ml balzamikového octu z Modeny
  • čerstvá bazalka
  • čerstvé oregano (alebo sušené)
  • 500 ml zeleninového vývaru bez lepku
  • 100 ml vody
  • mleté čierne korenie
  • himalájska soľ

POSTUP

1. Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Rozpolené paradajky (väčšie pokrájané na hrubšie kolieska) a rozpolenú hlavičku cesnaku uložíme na plech alebo do zapekacej nádoby, osolíme, okoreníme a pokvapkáme ich olivovým olejom.

2. Na olivovom oleji orestujeme pór nakrájaný na kolieska, a niekoľko minút dusíme domäkka. Prilejeme balzamikový ocot.

3. Upečené paradajky a vylúpnutý cesnak rozmixujeme so 100 ml vody. Pridáme do hrnca s pórom, dolejeme vývar, pridáme bylinky a povaríme 15 minút. Pred podávaním podľa potreby polievku ochutíme čerstvo zomletým čiernym korením a ozdobíme lístkami bazalky.