RECEPTY
Bez lepku a s jednou porciou - vitajte v mojej kuchyni




Odkedy si pamätám, mala som s jedlom zvláštny vzťah. Nie, že by mi nechutilo, práve naopak. Veď ženy v našej rodine boli vychýrené kuchárky. Babka z maminej strany miešala maďarskú kuchyňu s českou, do toho jej kontrovala otcova mama z Myjavy, ktorú volali variť aj na svadby. Mamina tradičná kuchyňa sa miešala s otcovými experimentami. Jedlo sa u nás všetko - zelenina, múčne jedlá aj mäso.
Prvé náznaky mojich neskorších tráviacich problémov sa ukázali asi v štyroch rokoch. Takmer každý mesiac som sa z niečoho vyhádzala. Raz mi opuchli pery do gigantických rozmerov, inokedy ma trápili bolesti brucha. Až v dospelosti som sama prišla na to, že za mojimi problémami by mohli stáť intolerancie lepku a laktózy. A nemýlila som sa.
Najprv sa potvrdila intolerancia lektózy. Našťastie, v tom čase bol už v lekárni dostať účinný doplnok, ktorý do organizmu chýbajúci enzým odáva. Vďaka nemu sa nemusím (ani to nerobím) mlieku a mliečnym výrobkom vyhýbať. Svojho malého bieleho záchrancu v podobe tabletky mám stále poruke. V každej kabelke, v aute, po vreckách. A ak náhodou nie, lebo aj to sa občas prihodí, jednoducho si jedlo, ktoré obsahuje mlieko, odpustím.
Bezlepkáčka
Horšie to bolo s mojou ďalšou intoleranciou - na lepok. Mne, milovníčke chleba a cestovín sa s poznaním, že práve tieto potraviny mi robia v črevách zmätok, nevyrovnávalo najlepšie. Vôňa chleba bola pre mňa najkrajšou po vôni bábätka (a muža, samozrejme…). ,,Čo, budem, preboha, jesť?" pýtala som sa sama seba. Prvé mesiace som trochu tápala, ale úľavu som pocítila hneď po dvoch týždňoch diétovania. Už som nechodila spať s bruchom ako v siedmom mesiaci, nenafukovalo ma po každom jedle a dokonca zmizlo aj pálenie záhy. O tom, že to prospelo aj mojej pleti a typické "žalúdkárske" vyrážky na brade zmizli, ani nehovorím.
Moje prvé bezlepkové pokusy znážali príbuzní statočne. Chválil rozvarené špagety, aj chlieb, ktorý sa rozsypal skôr, než si ho stihli dať do úst. Byť bezlepkáčkou dnes už, našťastie, nie je utrpenie. V každom supermarkete je oddelenie s bezlepkovými potravinami. Niektoré sú dokonca chutné. Len treba skúšať a nájsť také, ktoré sadnú vám a vašej kuchyni. Ja som sa po rokoch, zdá sa, už zorientovala. A moji stravníci si zmenu dokonca pochvaľujú.
Single recepty
Recepty na mojej stránke tastycamera.sk sú teda prevažne bezlepkové. S laktózou mi pomáhajú doplnky, ktoré dostať v každej lekárni a drogérii. A prečo Single v kuchyni? Život píše zvláštne príbehy… Po tragickej nehode na motorke s mojím priateľom Ivanom, ktorú som prežila len ja, som začala žiť aj "variť" single život. Z veľkých hrncov som prešla na menšie, mojou vernou kamarátkou sa stala mraznička.
Moje recepty pre single, teda rozpočítané na jednu porciu, sa inšpirujú najmä ingredienciami, blízke je mi varenie v štýle "čo ponúka chladnička". Varenie pre jedného je totiž proces. Treba viac myslieť dopredu, plánovať, aby sa single domácnosť stala skutočne "zero waste." O to sa snažím aj na mojej stránke. Vymýšľať recepty, kombinovať, variť nielen s emóciami, ale aj rozumom… A potom sa radovať z každej jednej nevyhodenej mrkvičky…
Budem sa tešiť, keď na mojich stránkach tastycamera.sk nájdete inšpiráciu pre svoje kulinárske výlety alebo vám len spríjemnia chvíle pri šálke kávy, voňavého čaju, či pohári vína. Poteší ma, keď vám budem robiť spoločnosť pri ochutnávke života.