Špagety s mäsovými guličkami
(1 porcia)

V tomto recepte som sa inšpirovala mojím obľúbeným talianskym šéfkuchárom @chefmaxmariola. Spojila som, a, samozrejme, trochu upravila jeho dva skvelé recepty - paradajkovú omáčku a špagety s mäsovými guličkami. Paradajková omáčka s ančovičkami je totiž taká skvelá, že inú už nerobím. Musí to byť však omáčka z čerstvých paradajok, pretože konzervované, aj keď kvalitné, môjmu tráveniu nesvedčia.
A hoci recept na tieto špagety s mäsovými guličkami môže na prvý pohľad vyzerať komplikovane, je hotový skutočne za pár minút. Špagety v recepte nie sú bezlepkové. Keďže netrpím celiakiou, ale len intoleranciou lepku, môžeme si dovoliť tento "úlet". Používam však výhradne bio špagety z tvrdej, semolinovej pšenice, pretože lepok v nich má odlišné vlastnosti. Je tvrdší a pevnejší, menej rozpustný v tráviacom trakte a má inú kombináciu bielkovín (glutenín vs. gliadín). Navyše, tradičná výroba cestovín prechádza dlhším sušením, čo tiež pozitívne ovplyvňuje trávenie. Vyskúšajte a dajte mi vedieť, či to funguje aj u vás.
Zatiaľ čo recept na špagety a paradajkovú omáčku je pre jednu osobu, mäsové guličky na štyri porcie si môžete narobiť do zásoby a šup s nimi do mrazničky. Po pracovnom stretnutí, prechádzke alebo cvičení v posilňovni, ako by ste našli. Môžete ich skombinovať nielen so špagetami, ale tiež pridať do polievky či omáčky.
TIP: Ak vám opekanie guličiek v oleji nevonia a dávate prednosť zdravšej úprave jedál, guličky dajte zapiecť na 25 minút do rúry. Jemne ich potrite olivovým olejom a v polovici ich otočte. Keďže sa ešte povaria v omáčke, nemusíte sa báť, že budú surové. Navyše, pečenie v rúre je nielen zdravšie, ale aj pohodlnejšie.
SUROVINY
MˇASOVÉ GUĽKY (4 porcie)
- 250 g mletého mäsa mix (hovädzie a bravčové)
- 1 strúčik cesnaku
- petržlenová vňať
- soľ
- mleté čierne korenie
- 100 g staršieho pečiva alebo bieleho chleba
- 100 ml plnotučného mlieka
- 1 vajce
- 1 PL parmezánu
- 2 PL olivového oleja
PARADAJKOVÁ OMÁČKA (1 porcia)
- 1 PL olivového oleja
- 4 ks ančovičiek
- 120 g cherry paradajok
- čerstvá bazalka
- mleté čierne korenie
SERVÍROVANIE
- 100 g špagiet z tvrdej pšenice (semoliny)
- 1 PL parmezánu
- čerstvá bazalka
POSTUP
1. Do väčšej misy dáme mleté mäso, v mlieku namočené a vytlačené pečivo, osolíme, okoreníme, pridáme pretlačený cesnak, nadrobno nasekanú petržlenovú vňať, vajce, kôru z bio citróna, parmezán a dobre, ale krátko premiešame rukami. Tvarujeme malé guľôčky, ktoré krátko opražíme v olivovom oleji.
2. Do hrnca dáme variť vodu, pridáme soľ a špagety. Varíme podľa návodu na obale, kým cestoviny nebudú al dente.
3. V rajnici si pripravíme paradajkovú omáčku. Na olivovom oleji opražíme ančovičky, cesnak nakrájaný na plátky, pridáme pár stoniek čerstvej bazalky a rozpolené cherry paradajky. Po chvíli restovania pridáme, čierne korenie a paradajky rozpučíme. Pridáme 2-3 PL vody zo špagiet a necháme ju čiastočne odpariť. Pretože obsahuje škrob, omáčku nám pekne zahustí.
4. Do omáčky vložíme mäsové guľky, rajnicu prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť 5 až 10 minút. Po tomto čase guličky vyberieme, do omáčky vložíme uvarené špagety, premiešame, aby sa omáčka vpila do cestovín a odstavíme.
5. Špagety v paradajkovej omáčke servírujeme s mäsovými guličkami, posypeme strúhaným parmezánom a ozdobíme čerstvou bazalkou.