Zeleninový bujón
(750 ml)

Pri niektorých jedlách je zeleninový bujón nenahraditeľný. Hodí sa do polievok, do omáčok, na dusené mäso, aj do rizota a cestovín. A hoci v ochodoch dostať aj bezlepkový variant bujónu, radšej siaham po vývare z mrazničky, ktorý si z času na čas pripravím do zásoby sama. Mám istotu, že je bez konzervantov a chutí oveľa lepšie, ako kupovaný.
Na zeleninový výbar potrebujeme koreňovú zeleninu - zeler, petržlen, kaleráb, mrkvu, tiež cibuľu, cesnak a pór. K tejto kombinácii môžete pokojne pridať tent druh zeleniny, ktorý máte radi, rovnako korenie. S bylinkami opatrne - ak má byť bujón univerzálny, vystačíme si len s petržlenovou vňaťou. Ostatné bylinky môžeme kedykoľvek pridať do jedla počas varenia.
Domáci bujón nemrazím v nádobách na ľad, ale v silkónovej forme na muffiny. Po zamrazení ich preložím do uzatvárateľnej nádoby. Zamrazené množstvo v podobe jednej porcie vystačí na jedel liter vody. Mrazený bujón vydrží v mrazničke pol roka. Pri náruživých kuchároch, samozrejme, kratšie.
SUROVINY
- 50 ml olivového oleja
- 250 ml vody
- 150 g zeleru
- 150 g cukety
- 150 g petržlenu
- 150 g paradajok
- 150 g póru
- 250 g mrkvy
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 ˇČL čierneho korenia celého
- 1/2 ČL nového korenia celého
- soľ
- petržlenová vňať
POSTUP
1. Nadrobno nakrájanú zeleninu restujeme desať minút v hrnci na rozpálenom oleji. Pridáme soľ (podľa chuti), ktorá zo zeleniny uvoľní vodu. Zeleninu dusíme približne tridsať minút a podlievame vodou.
2. Vodu ďalších päť minút redukujeme.
3. Dusenú zeleninu rozmixujeme, necháme trochu vychladnúť a hustou zmesou plníme nádobu na ľad alebo silikónovú formu na muffiny. Dáme do mrazničky.
4. Na druhý deň bujónové kocky alebo muffinky vytlačíme z formy, vložíme do uzatvárateľnej plastovej nádoby alebo zipsového vrecka. Jednotlivé vrstvy je dobré odeliť mikroténovým vreckom. Na záver im skúsime nájsť miesto v preplnenej mrazničke.