Zeleninový bujón

(750 ml)


Pri niektorých jedlách je zeleninový bujón nenahraditeľný. Hodí sa do polievok, do omáčok, na dusené mäso, aj do rizota a cestovín. A hoci v ochodoch dostať aj bezlepkový variant bujónu, radšej siaham po vývare z mrazničky, ktorý si z času na čas pripravím do zásoby sama. Mám istotu, že je bez konzervantov a chutí oveľa lepšie, ako kupovaný.

Na zeleninový výbar potrebujeme koreňovú zeleninu - zeler, petržlen, kaleráb, mrkvu, tiež cibuľu, cesnak a pór. K tejto kombinácii môžete pokojne pridať tent druh zeleniny, ktorý máte radi, rovnako korenie. S bylinkami opatrne - ak má byť bujón univerzálny, vystačíme si len s petržlenovou vňaťou. Ostatné bylinky môžeme kedykoľvek pridať do jedla počas varenia. 

Domáci bujón nemrazím v nádobách na ľad, ale v silkónovej forme na muffiny. Po zamrazení ich preložím do uzatvárateľnej nádoby. Zamrazené množstvo v podobe jednej porcie vystačí na jedel liter vody. Mrazený bujón vydrží v mrazničke pol roka. Pri náruživých kuchároch, samozrejme, kratšie. 


SUROVINY

  • 50 ml olivového oleja
  • 250 ml vody
  • 150 g zeleru
  • 150 g cukety
  • 150 g petržlenu
  • 150 g paradajok
  • 150 g póru
  • 250 g mrkvy
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 ˇČL čierneho korenia celého
  • 1/2 ČL nového korenia celého
  • soľ
  • petržlenová vňať

POSTUP

1. Nadrobno nakrájanú zeleninu restujeme desať minút v hrnci na rozpálenom oleji. Pridáme soľ (podľa chuti), ktorá zo zeleniny uvoľní vodu. Zeleninu dusíme približne tridsať minút a podlievame vodou.

2. Vodu ďalších päť minút redukujeme. 

3. Dusenú zeleninu rozmixujeme, necháme trochu vychladnúť a hustou zmesou plníme nádobu na ľad alebo silikónovú formu na muffiny. Dáme do mrazničky. 

4. Na druhý deň bujónové kocky alebo muffinky vytlačíme z formy, vložíme do uzatvárateľnej plastovej nádoby alebo zipsového vrecka. Jednotlivé vrstvy je dobré odeliť mikroténovým vreckom. Na záver im skúsime nájsť miesto v preplnenej mrazničke.