Žemľovka
(4 porcie)

Slovo žemľovka má takmer magickú moc. Každého, kto ho vysloví, začuje alebo si len prečíta jej názov v dennom menu, vráti do detstva. Toto sladké, šťavnaté jedlo, voňajúce vanilkou, škoricou a jablkami má ešte jedno plus - je nenáročné na prípravu.
Žemľovka sa na mojom tanieri objavila naposledy pred niekoľkými rokmi. Vždy, keď si na nej kolegyne v našej redakčnej reštaurácii pochutnávali, len som ticho závidela a inhalovala podmanivú vôňu škoričce. Veď, bezlepkáči, poznáte to… V dennom menu sú tri alebo štyri jedlá, jedno sa tvári ako bezlepkové, ale aj to si treba u kuchára overiť, či jeho vnímanie gluten free je rovnaké ako to vaše. A so stopercentnou istotou to nebude múčne a tobôž nie sladké jedlo Bezlepková istota našich jedálenských šéfkuchárov je totiž mäso s ryžou. Čest výnimkám, samozrejme.
Keď sa však naposledy u našej devínskej Jarky v Edene začala opäť skloňovať žemľovka, nevydržal to môj Pavlovov reflex, ani ja. Z kaviarne som odchádzala s výhražnou sebavýzvou, že ma to nebaví počúvať a prvý voľný víkend si žemľovku určite pripravím. Nenáročný recept som si ešte pamätala, stačilo ho len prekonvertovať na bezlepkovú verziu.
Klasická žemľovka sa pripravuje z pečiva, v našom recepte, samozrejme, bezlepkových. Ak máte čas, chuť a potrebné zručnosti, pokojne si domáce pečivo upečte sami. Žemľovka však vynikajúco chutí aj s vianočkou. Dnes už dostať aj bezlepkovú verziu minivanočky, prípadne môžete použit aj mazanec, tiež v miniverzii.
Pri nakupovaní ingrediencií netreba zabudnúť na hrozienka, ja som z pivnice vytiahla aj zvyšky rumu, ktorý spolu so škoricou a vanilkou prevoňal celý dom. Ja si žemľovku zvyknem rozdeliť na štyri porcie - jednu zjem hneď po upečení, druhý kúsok skončí v chladničke (po vychladnutí, keď s všetky chute prepoja, ja tak chutí najlepšie) a dva čakajú na moje žemľovkové chute v mrazničke.
TIP: Najväčším zádrhelom pri pečení žemľovky býva posledná fáza - zapečenie snehu z bielkov. Toľko sa natrápite, aby žemľovka vyzerala úhľadne, a nakoniec vám sneh, ktorý má byť jej korunou, spľasne. Dá sa tomu vyhnúť. Dôležité je mať vajcia izbovej teploty, do snehu po vyšľahaní do tuha primiešať cukor a možno aj trochu octu. Rúru po vybratí žemľovky vypnite a po jej opätovnom v vložení nastavte už len na sušenie - 120 °C. Nezabudnite si žemľovku kontrolovať, v tejto fáze je náchylná na spálenie.
SUROVINY
- 200 g bezlepkovej vianočky
- 500 ml plnotučného mlieka
- 250 g tvarohu
- 3 veľké jablká
- 2 vajcia
- 2 bal. vanilkového cukru
- 1 bal. škoricového cukru
- 2 PL práškového cukru
- 1 PL medu
- 50 g vlašských mletých orechov
- 100 g sušených hrozienok
- 1 PL rumu
- maslo na vymazanie formy
POSTUP
1. Najskôr si pripravíme tvarohovú plnku. Pol hodinu predtým vyberieme vajcia z chladničky a sušené hrozienka v miske zalejeme rumom. Tvaroh vymiešame s dvoma žĺtkami a vanilkovým cukrom, bielky si odložíme bokom. Pridáme hrozienka namočené v rume, rum necháme v miske.
2. Do vlažného mlieka s 1 PL medu vložíme nakrájanú vianočku alebo mazanec, ktoré necháme nasiaknuť.
3. Rúru predhrejme na 170 °C. Pripravíme si formu na zapekanie, ktorú vytrieme maslom.
4. Jablká ošúpeme a nastrúhame nahrubo, pridáme k nim pomleté orechy, balíček škoricového a vanilkového cukru.
5. Na dno zapekacej formy dáme vrstvu vianočky (polovicu z dávky), z ktorej sme vytlačili nadbytočné mlieko, na pečivo vrstvíme tvaroh, postrúhané jablká a na záver uložíme zvyšok vianočky. Pred pečením žemľovku pokvapkáme rumom z hrozienok.
6. Žemľovku dáme piecť do rúry na 45 minút. Asi desať minút pred koncom pečenia si z bielkov a štipky soli ručným mixérom vyšľaháme sneh, do ktorého po stuhnutí ešte postupne všľaháme 2 PL práškového cukru, počas šľahania môžeme pridať aj pár kvapiek octu. Žemľovku vyberieme z rúry teplotu znížime na 120 °C (ak máme možnosť, prepneme na režim sušenie). Sneh rozotrieme na žemľovku a necháme desať minút sušiť, kým nedostane zlatú farbu.