Žemľovka

(4 porcie)


Slovo žemľovka má takmer magickú moc. Každého, kto ho vysloví, začuje alebo si len prečíta jej názov v dennom menu, vráti do detstva. Toto sladké, šťavnaté jedlo, voňajúce vanilkou, škoricou a jablkami má ešte jedno plus - je nenáročné na prípravu.

Žemľovka sa na mojom tanieri objavila naposledy pred niekoľkými rokmi. Vždy, keď si na nej kolegyne v našej redakčnej reštaurácii pochutnávali, len som ticho závidela a inhalovala podmanivú vôňu škoričce. Veď, bezlepkáči, poznáte to… V dennom menu sú tri alebo štyri jedlá, jedno sa tvári ako bezlepkové, ale aj to si treba u kuchára overiť, či jeho vnímanie gluten free je rovnaké ako to vaše. A so stopercentnou istotou to nebude múčne a tobôž nie sladké jedlo Bezlepková istota našich jedálenských šéfkuchárov je totiž mäso s ryžou. Čest výnimkám, samozrejme.

Keď sa však naposledy u našej devínskej Jarky v Edene začala opäť skloňovať žemľovka, nevydržal to môj Pavlovov reflex, ani ja. Z kaviarne som odchádzala s výhražnou sebavýzvou, že ma to nebaví počúvať a prvý voľný víkend si žemľovku určite pripravím. Nenáročný recept som si ešte pamätala, stačilo ho len prekonvertovať na bezlepkovú verziu.

Klasická žemľovka sa pripravuje z pečiva, v našom recepte, samozrejme, bezlepkových. Ak máte čas, chuť a potrebné zručnosti, pokojne si domáce pečivo upečte sami. Žemľovka však vynikajúco chutí aj s vianočkou. Dnes už dostať aj bezlepkovú verziu minivanočky, prípadne môžete použit aj mazanec, tiež v miniverzii. 

Pri nakupovaní ingrediencií netreba zabudnúť na hrozienka, ja som z pivnice vytiahla aj zvyšky rumu, ktorý spolu so škoricou a vanilkou prevoňal celý dom. Ja si žemľovku zvyknem rozdeliť na štyri porcie - jednu zjem hneď po upečení, druhý kúsok skončí v chladničke (po vychladnutí, keď s všetky chute prepoja, ja tak chutí najlepšie) a dva čakajú na moje žemľovkové chute v mrazničke.

TIP: Najväčším zádrhelom pri pečení žemľovky býva posledná fáza - zapečenie snehu z bielkov. Toľko sa natrápite, aby žemľovka vyzerala úhľadne, a nakoniec vám sneh, ktorý má byť jej korunou, spľasne. Dá sa tomu vyhnúť. Dôležité je mať vajcia izbovej teploty, do snehu po vyšľahaní do tuha primiešať cukor a možno aj trochu octu. Rúru po vybratí žemľovky vypnite a po jej opätovnom v vložení nastavte už len na sušenie - 120 °C. Nezabudnite si žemľovku kontrolovať, v tejto fáze je náchylná na spálenie.


SUROVINY

  • 200 g bezlepkovej vianočky
  • 500 ml plnotučného mlieka
  • 250 g tvarohu
  • 3 veľké jablká
  • 2 vajcia
  • 2 bal. vanilkového cukru
  • 1 bal. škoricového cukru
  • 2 PL práškového cukru
  • 1 PL medu
  • 50 g vlašských mletých orechov
  • 100 g sušených hrozienok 
  • 1 PL rumu
  • maslo na vymazanie formy

    POSTUP

    1. Najskôr si pripravíme tvarohovú plnku. Pol hodinu predtým vyberieme vajcia z chladničky a sušené hrozienka v miske zalejeme rumom. Tvaroh vymiešame s dvoma žĺtkami a vanilkovým cukrom, bielky si odložíme bokom. Pridáme hrozienka namočené v rume, rum necháme v miske.

    2. Do vlažného mlieka s 1 PL medu vložíme nakrájanú vianočku alebo mazanec, ktoré necháme nasiaknuť.

    3. Rúru predhrejme na 170 °C. Pripravíme si formu na zapekanie, ktorú vytrieme maslom.

    4. Jablká ošúpeme a nastrúhame nahrubo, pridáme k nim pomleté orechy, balíček škoricového a vanilkového cukru.

    5. Na dno zapekacej formy dáme vrstvu vianočky (polovicu z dávky), z ktorej sme vytlačili nadbytočné mlieko, na pečivo vrstvíme tvaroh, postrúhané jablká a na záver uložíme zvyšok vianočky. Pred pečením žemľovku pokvapkáme rumom z hrozienok.

    6. Žemľovku dáme piecť do rúry na 45 minút. Asi desať minút pred koncom pečenia si z bielkov a štipky soli ručným mixérom vyšľaháme sneh, do ktorého po stuhnutí ešte postupne všľaháme 2 PL práškového cukru, počas šľahania môžeme pridať aj pár kvapiek octu. Žemľovku vyberieme z rúry teplotu znížime na 120 °C (ak máme možnosť, prepneme na režim sušenie). Sneh rozotrieme na žemľovku a necháme desať minút sušiť, kým nedostane zlatú farbu.